Çocuklarda Kabızlık   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarda ya da bebeklerde kabızlık gaitanın sık olmasından değil sert olmasından dolayı kaynaklanır.  Eğer çocuğunuz ya da bebeğiniz alışılmış sıklıkta kakasını yapamıyorsa sert ve kuruysa yaparken zorlanıp canı yanıyorsa kabızlık şikâyeti var demektir. 

Kabızlığın oluşmasında belirli nedenlerden söz edilebilir; 

Beslenme: Ek gıdalara geçiş sürecinde bebeğinizin sindirim sistemi tam olarak gelişmediğinden kabızlığa neden olabilmektedir. Çocuklar da ise rutin yeme alışkanlığının dışına çıkılması, hazır yiyecek tüketimi kabızlık durumunu tetiklemektedir.

Erken Tuvalet Eğitimi: Uzmanlar tarafından çocukların tuvalet eğitimi için ideal zamanın 2 yaş olduğu söylenmektedir. 20-21. Aylardan önce idrar torbası boşalma sıklığı fazladır. Bu durum göz önüne alındığında erken bir dönemde tuvalet eğitimi verilmeye başlanırsa çocuğunuz bu durumu istemeyeceğinden gaitasını tutma ihtiyacı hissedecektir. 

Tuvalet İhtiyacını Erteleme: Çocuğunuz oynadığı oyunu ertelemek, izlediği çizgi filmi bırakmak istemiyorsa, ihtiyacını gidermek istemeyecek ve bu durum kabızlığa sebep olacaktır. Ebeveynler çocuklarını iyi gözlemlemeli sıkışıklık yaşadıklarını gördüklerinde ihtiyaçlarını gidermelerine yardımcı olmalıdırlar. Her gün belirli saatlerde tuvalet düzenini sağlamak kabız olma riskini azaltacaktır. 

Hastalıklar: Bazı barsak hastalıkları, tiroid bezinin az çalışabilmesi (hipotiroidi), gıdalara bulunan alerjiler kabızlığa neden olabilmektedir. 

Çocuğunuzda sürekli olarak kabızlık şikayeti varsa beslenme düzeninin kontrol edilmesi ve gerektiği durumlarda değiştirilmesi gerekir.  Bol sebze, meyve, posası bulunan gıdalar (kuru kayısı, fasulye, buğday, yulaf kepeği, ıspanak vb.) tüketilmesini sağlamak beyaz un, muz, pilav, patates gibi gıdaları azaltarak bol su içilmesine teşvik etmek yararlı olacaktır.  

Bu tedbirlerini her biri alındığı halde kabızlık hali geçmiyorsa doktorunuz bazı ilaçlarda önerebilir.