Burun Eğriliği Neden Ve Nasıl Oluşur?   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Burun Eğriliği Neden Ve Nasıl Oluşur?

Burun Eğriliği Neden Ve Nasıl Oluşur?

Burun eğriliği sebepleri ya doğuştan oluşan sebeplerdir ya da trafik kazası gibi travmatik durumlarda alınan darbeler sonucunda oluşabilmektedir. Burnun büyümesi ve gelişmesi 18 yaşına kadar devam etmektedir kişi 20 yaşına geldiğinde eğrilik durumu hala geçmediyse bir uzman doktora danışması gereklidir.

Burnun tam orta hatta yerleşmesi gereken kıkırdak doku kemik hattının bir yanına doğru eğrilik gösterir. Bu eğrilik hava kanalı girişinde ya da çıkışında olabilmektedir her iki durumda da nefes almada zorlanmalar yaşanmaktadır. Kemik eğrliğinden dolayı yaşanan nefes alıp verme zorluğu yaşam kalitesini etkilediği gibi kişi ağızdan nefes aldığı takdirde kuru ve kirli hava solunum yolu ile akciğere ulaşmaktadır.

Akciğerler ağızdan gönderilen havayı karşılamaya çalışır ancak yeterli olamayabilir bu da ciğerlerde reaksiyon, tahriş ve hastalıklara yol açabilmektedir. Kişi burnundan tam olarak alamadığı havayı ağız yolu ile almaya çalışır bu durum geceleri horlama, sabah kalktığında baş ağrısı, uyku düzensizliği, fiziksel ve mental başarımı düşürebilmektedir.

Ağızdan nefes alıp vermenin olumsuz yönleri şunlar olabilmektedir; ağız kokusu/kuruluğu, diş eti hastalıkları, horlama, verimli uyumama, koku almada zayıflama, yorgun kalkma gibi şikayetler görülmektedir.
Burun kemiği eğriliği iç hatta olduğu kadar dış hatta da gözle görülür biçimde olabilir. Alanında uzman KBB doktorunun detaylı muayenisinden sonra düzeltilecek kıkırdak dokuda iç düzeltme kadar estetik ihtiyacın olup olmayacağı gib durumların belirlenmesi ve ameliyat sırasında düzeltilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde burun eğriliği ameliyatları yapılırken aynı zamanda estetiksel girişimleri KBB doktorları da yapabilmektdir. Burun eğriliği ameliyatı sonrası burun içine yerleştirilen silikon plaklar, biriken kan pıhtı, burun içi ödem gibi durumlardan dolayı nefes almada zorluk yaşanabilir. Doktorun önerdiği beslenme şekline uyulmalı ilk günlerde yumuşak ve çiğnenmesi kolay ürünler tercih edilmelidir. Kişilerin ameliyat sonrası başlarını dik tutmaları gerekmekte gece yatarken başlarını yastıklarla desteklemelidir. İyileşme sürecinde burna ağırlık verecek gözlük kullanımından kaçınmak gerekir.

Burun içi kurumalar ve kabuklanmalara karşı bir kaç nemlendirilmeli ani hareketlerden kaçınılması gereklidir. Güneş ışığından korunmak gereklidir. Iyileşme döneminde sertçe burnu silmek, hapşırmak gibi durumlardan kaçınılması gereklidir.