Emziren Anneye Beslenme Önerileri   - Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi
Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
 E-RANDEVU
Emziren Anneye Beslenme Önerileri

Emziren Anneye Beslenme Önerileri

Gebelik dönemi, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. 

Bu dönemdeki beslenme şeklinin, annenin ve bebeğin sağlığı üzerindeki etkisi tartışılamaz olduğu gibi doğum sonrası iyi ve doğru beslenme de annenin vücudunu koruması ve kilo kontrolünü sağlaması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda annenin dengeli beslenmesi, bebek için daha fazla ve kaliteli süt üretilmesinde önemli rol oynar. Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir besindir.  

Bebeğinize vereceğiniz bu mucize besinin kalitesini oluşturmak ise tamamen sizin elinizde. Anne sütü, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Bu nedenle gebelikte olduğu gibi emzirme döneminde de beslenmenin 3 amacı vardır:

  1. Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak
  2. Salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak
  3. Bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak

Beslenme Önerileri

Unutmayın ki süt miktarınızı doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri bol sıvı alımıdır. Günde 2-3 litre sıvı tüketmeniz gerekir. Bu ihtiyacınızı; başta su olmakla birlikte süt, ayran, şekersiz komposto ve taze meyve sularından karşılayabilirsiniz.

• Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
• Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil (bebeğinizde gaz problemi yaratmıyorsa) yenilmelidir.
• D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
• Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.
• Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
• Haftada ortalama 2 kez balık tüketmeye çalışın.
• Sigara kullanmayın.
• Hamilelikte kullandığınız vitamin ve mineral desteğine bir süre devam edin.
• Size uygun kalori ile hazırlanmış beslenme programınız ile günde 6 öğün beslenmeye çalışın.